Minder jonge gezinnen verlaten de stad

naar nieuwsoverzicht
Atomium
In de grootste Vlaamse steden is de stadsvlucht van jonge gezinnen afgenomen. In 2015 verlieten beduidend minder jonge gezinnen de stad als in 2014.

Dat blijkt uit cijfers van de studiedienst van de Vlaamse regering die de vastgoedontwikkelaar Immpact opvroeg. Het probleem van de stadsvlucht is niet van de baan, maar lijkt stilaan afgeremd te worden.

Uit de analyse van de cijfers van zeven Vlaamse steden - Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Kortrijk, Oostende en Hasselt - concludeert de ontwikkelaar dat bijna 20 tot 30 procent minder jonge gezinnen (tussen 28 en 39 jaar met kinderen) in 2015 de stad verlieten, tegenover 2014.

In Antwerpen, waar de stadsvlucht normaal gezien het grootst is, verlieten in 2014 3.249 meer jonge Antwerpse gezinnen de stad dan dat er bijkwamen. In 2015 ging het 'nog maar' om 2.645 jonge gezinnen.

In Gent daalde de stadsvlucht bij jonge gezinnen met 8,8 procent. In Mechelen met 22 procent. En in Leuven, Oostende en Hasselt nam de stadsvlucht zelfs af met 32 procent. Een van de belangrijke factoren is dat er betaalbare woningen komen, vaak in heropgewaardeerde buurten. 'Het recept om stadsvlucht tegen te gaan, is voor een belangrijk deel het bouwen van betaalbare woningen van 200.000 euro of minder', stelt Philippe Janssens, CEO Immpact.

Hij verwijst naar de wijk Dam in Antwerpen, van oudsher één van de meest achtergestelde buurten van de Scheldestad. Een groot deel van de wijk werd de voorbije jaren fors herontwikkeld.

In 2007 woonden er nog maar 162 jonge gezinnen, dit jaar steeg dat aantal tot 214. Daarmee is de buurt - ten noorden van Park Spoor Noord - de snelst groeiende wijk voor jonge gezinnen in Antwerpen.

(Bron: De Tijd)